Aktive pensionister i Møns Lokalarkiv, Lokalhistorisk Forening Møn og Langebæk Lokalhistoriske Arkiv arrangerer en udstilling, der markerer 80 året for danske modstandsfolk, marinesoldater og jøders flugtruter via Møn til Sverige under den tyske besættelse af Danmark 1940 - 45.
Udstillingen foregik i sin helhed på Møns Museum i Stege i perioden 10. oktober 2023 til 31. oktober 2024 - og kan nu ses i reduceret form i baghuset til Museet samt som filmklip på denne hjemmeside.
Introduktion
Flugtruterne, der dokumenteres på udstillingen indeholder nye væsentlige ikke tidligere offentliggjorte detaljer, der formodes at have offentlighedens interesse, ikke mindst lokalt.
Oktober er valgt, fordi det var her flugten kulminerede på Møn med store grupper af jøder, hvor den 10. oktober var særlig dramatisk. Her foretog tyskerne en omfattende razzia ved Borre for at standse en gruppe på 32 danske jøder, som var på vej til Liselund slot på Østmøn, hvorfra de skulle til Sverige om natten. Men takket være en heroisk indsats fra lokale modstandsmænd og lokalbefolkningen blev tyskernes razzia en fiasko.
Formålet med at markere 80 året med en udstilling er:
1. At benytte anledningen til at indsamle og fastholde beretninger og eventuelle artefakter fra personer, som selv husker, eller fra efterkommere som har fået fortalt om, begivenheder i forbindelse med flugt via Møn.
2. At fortælle historien om nazisternes utilstedelige behandling af danske jøder samt befolkningens støtte til at hjælpe jøderne på deres flugt til Sverige. En historie, som aldrig må glemmes, og som kommende generationer skal kende og støtte op omkring, såfremt noget lignende skulle gentage sig.
Udover selve udstillingen afholdes en højtidelighed på åbningsdagen med opsætning af en Mindesten og nedlæggelse af en snublesten (www.snublesten.org/) i Kalvehave. Snublestenen og mindestenen er til ære for Leo Købmann, der ved at standse og advare en kortege med 32 jøder forhindrede, at de endte med at blive deporteret til koncentrationslejr. Skæbnen ville, at han selv senere, efter yderligere modstandsaktiviteter, blev arresteret og sendt til den tyske koncentrationslejr i Dachau ved München, hvor han grundet de voldsomme psykiske belastninger fik PTSD. Desværre fik han og hans familie ikke, efter han var kommet hjem med de hvide busser, den støtte, som han fortjente for sin indsats. PTSD var dengang et ukendt begreb, hvorfor han nu posthumt vil blive æret med den nævnte ”snublesten” og mindesten.
På åbningsdagen præsenteres en ny bog ”Flugtrute Møn 1943” samt denne hjemmeside, hvor der er adgang til yderligere oplysninger om Flugtruten og redningen af vores jødiske landsmænd ved bl.a. videoklip, links samt yderligere beretninger fra jøder, som flygtede til Sverige.
Der vil på hjemmesiden være adgang til undervisningsmateriale for 8.-10. klassetrin.
Endvidere afholdes i forlængelse af åbningen 3 biografforestillinger i Stege Bio, hvor der vil blive vist en film om jødernes flugt til Sverige samt holdt et indlæg om Flugtrute Møn.
Det er håbet, at vi gennem ovenstående aktiviteter formår at fastholde de historiske begivenheder omkring Flugtrute Møn for eftertiden.
God fornøjelse.
Med venlig hilsen
Aktive pensionister i Møns Lokalarkiv, Lokalhistorisk Forening Møn og Langebæk Lokalhistoriske Arkiv:
Dorte Feldvoss, Inge Langeskov-Nielsen, Lars Mathiasen, Johannes Lundstrøm,
Bjarne Købmand Petersen, Jan Hansen, Hans Frederik Carøe